DEJAVNOSTI 2021/2022

September 2021

Na DAN ZLATIH KNJIG (petek, 17. 9. 2021) so šolsko knjižnico prvič obiskali prvošolci. Društvo Bralna značka Slovenije in Javna agencija za knjigo RS je s pomočjo podpornikov (podjetje HOFER, SVIZ Slovenije) tudi letos vse prvošolce po Sloveniji obdarila s knjigo. Prejeli so slikanico PONIKALNICE pisatelja Miroslava Košute in ilustratorke Suzi Bricelj ter tako slovesno obeležili začetek bralne sezone.  Prvošolci so se ob tej priložnosti prvič seznanili s pravili obnašanja v šolski knjižnici, naučili so se, kako si izposodimo in vrnemo knjigo ter se pocrkljali ob branju pravljice. Upam, da bodo vedno tako vedoželjni vstopali v šolsko knjižnico in v knjigah odkrili čarobnost in svet znanja.
Knjižničarka Simona Funtek


BEREMO SKUPAJ

V petek, 10. 9. 2021, smo obeležili mednarodni dan pismenosti (8. september) in začetek projekta Nacionalni mesec skupnega branja (8. september–10. oktober). 7. učno uro so se prav vsi učenci na naši šoli podali na bralno potovanje. Devetošolci so brali prvošolcem, osmošolci drugošolcem, sedmošolci tretješolcem, učenci 4., 5. in 6. razreda pa so brali v parih. Druženje ob skupnem branju je potekalo zunaj in je bilo tudi zaradi lepega sončnega vremena pravo doživetje, ki ga želimo še kdaj ponoviti.
4. Nacionalni mesec skupnega branja pod geslom BEREMO SKUPAJ spodbuja medgeneracijsko branje, zato k branju še posebej vabi starše, stare starše, medgeneracijske skupine. V ta namen je letos zaživela tudi spletna stran Družinska pismenost (https://druzina.pismen.si/), ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje.

Tudi na naši šoli bo za dvig bralne kulture potekalo več aktivnosti, o katerih bomo še poročali.

Knjižničarka: Simona Funtek


OTVORITEV BRALNE SEZONE Z BOŠTJANOM GORENCEM – PIŽAMO

Pesnik, pisatelj, prevajalec, komik, igralec …  –  vse to in še več je Boštjan Gorenc – Pižama. Gostili smo ga v torek, 7. septembra 2021, na otvoritvi Bralne značke. Na zabaven način je predstavil svoja literarna dela in navdušil s svojo domišljijo in energijo. Na nevsiljiv način je učencem približal branje in jih povabil, naj v čim večjem številu berejo za Bralno značko.

Učenci si lahko v šolski knjižnici izposodijo njegova literarna dela: Si že kdaj pokusil luno, Kaj se skriva v bradi, Šnofijeva druščina in sLOLvenski klasiki 1. Seveda pa na mlade bralce v knjižnici čakajo tudi Gorenčevi prevodi, ki so med najbolj branimi knjigami: Kapitan Gatnik, Pasji mož, Čudo, Krive so zvezde.

Boštjan Gorenc – Pižama nam je vsekakor popestril začetek šolskega leta, za domišljijsko potovanje v knjižni svet pa bo poskrbel vsak sam. Upam, da čim pogosteje.

Lepo povabljeni v šolsko knjižnico!

Knjižničarka: Simona Funtek

 

(Skupno 532 obiskov, današnjih obiskov 1)