DEJAVNOSTI 2022/2023

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE

20230619_123834

Tudi letos so mnogi učenci pridno brali in osvojili bralno značko, za kar so na podelitvi priznanj prejeli zaslužene pohvale. V torek, 20. junija 2023, pa smo na Prodah obeležili zaključek bralne značke. Druženje vseh bralcev od 1. do 8. razreda je bilo sproščeno, malo časa so brali, večino pa posvetili igranju družabnih in socialnih iger. Devetošolci, ki so postali zlati bralci, saj so bralni znački ostali zvesti vseh devet let, pa so si za nagrado izbrali kegljanje na Ljubnem.

Simona Funtek


PRVOŠOLCI V KNJIŽNICI

PRVOŠOLČKI

V mesecu septembru so člani šolske knjižnice postali tudi prvošolci. Ob prvem obisku so se seznanili s pravili obnašanja v knjižnici, naučili so se, kje najdejo knjige in kako poteka izposoja. Z zanimanjem so prisluhnili kamišibajki Ježek Janček in se ob dnevu zlatih knjig (17. septembra) razveselili darila. Društvo Bralna značka Slovenije in Javna agencija za knjigo RS je s pomočjo podpornikov (podjetje HOFER, SVIZ Slovenije) tudi letos vse prvošolce po Sloveniji obdarila s knjigo. Prejeli so slikanico Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib pisateljice Ide Mlakar Črnič in ilustratorke Kristine Krhin ter tako slovesno obeležili začetek bralne sezone.

Upam, da bodo prvošolci čim pogosteje obiskali šolsko knjižnico in v njej odkrili veliko zanimivih knjig.

Knjižničarka Simona Funtek


BEREMO SKUPAJ

»Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.«

Ta misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela, ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem je izhodišče letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja 2022, ki se je 8. septembra začel s svetovnim dnevom pismenosti in se bo zaključil 9. oktobra.

Da bi tudi mi z branjem krepili svoj um, smo se v sredo, 14. 9. 2022, prelevili v knjižne molje, se podali v naravo in drug drugemu brali – devetošolci prvošolcem, osmošolci tretješolcem, sedmošolci drugošolcem, četrtošolci, petošolci in šestošolci pa so si izbrali »sobralca« kar med sošolci. V družbi sovrstnikov so zgodbe iz knjig kar  oživele in vsi smo se strinjali, da je bilo skupno branje res prijetno.

Knjižničarka Simona Funtek


Z ŽIGO X. GOMBAČEM V NOVO BRALNO SEZONO

Začetek šolskega leta je nedvomno primeren čas za načrtovanje bralnih podvigov – eden izmed njih je seveda bralna značka. Da bi učence za branje čim bolj motivirali, smo v goste povabili slovenskega mladinskega pisatelja Žigo X. Gombača. Obiskal nas je v petek, 9. septembra 2022, in nas v deževnem dopoldnevu popeljal v svet pravljic in zgodb, navdušil pa nas je tudi s pripovedovanjem o svojem življenju in ustvarjanju.

V knjižnici so na voljo Gombačeva literarna dela: Črno belo, Moja abeceda, Skrivnosti mladih levov, Adam in tuba, NK Svoboda, Tisa reši svet ali Kako deluje radio, Primer Gala Matrice ali Kako deluje televizija.

Žiga X. Gombač nam je na zanimiv in nevsiljiv način pokazal, zakaj se splača brati, zato naj bo njegov nastop povabilo, da si čim pogosteje vzamete čas za druženje z dobro knjigo in da v čim večjem številu osvojite bralno značko.

Knjižničarka Simona Funtek

(Skupno 469 obiskov, današnjih obiskov 1)